Zakaj ima zrcalna terapija v virtualnem okolju toliko prednosti?
Zakaj ima zrcalna terapija v virtualnem okolju toliko prednosti?

Zakaj ima zrcalna terapija v virtualnem okolju toliko prednosti?

21.06.2023

Hemiplegija in omejitve uporabe zgornjih okončin sta najpogostejši posledici preživelih po možganski kapi. Sistem CUREO omogoča uspešno rehabilitacijo z zrcalno terapijo s pomočjo virtualne resničnosti.

Možganska kap je problem, ki prizadene vedno večji delež prebivalstva. Poleg tega, da ima visoko incidenco in umrljivost, pri preživelih povzroča invalidnost. Hemiplegija se razvije pri 85% preživelih možganske kapi, 69 % pa jih ima funkcionalne omejitve na zgornjih okončinah. Izguba funkcije zgornjih okončin povzroča težave pri opravljanju vsakodnevnih življenjskih aktivnosti, pacient pa s tem postane odvisen od drugih. Cilj rehabilitacije po možganski kapi je zato omogočiti čim višjo stopnjo funkcionalne neodvisnosti posameznika in povečati kakovost življenja kljub trenutnim omejitvam. Vendar običajne metode zdravljenja, ki se uporabljajo v ta namen, ne delujejo za kakovostno rehabilitacijo.

Kaj je zrcalna terapija?

Zrcalna terapija je metoda zdravljenja hemiplegičnih bolnikov. Pri konvencionalni terapiji se v ta namen pred telo centralno postavi ogledalo, tako da bolnik vidi zdravo okončino in zrcalno sliko zdrave okončine. Zdrava okončina je nato izpostavljena posameznim dražljajem ali pa jo bolnik premika, da se ta dražljaj prenese na prizadeto roko.

Učinki zrcalne terapije

Sistem CUREO v svojem naboru terapevtskih orodij zagotavlja celovito in prilagojeno funkcijo zrcalne terapije v virtualnem okolju, ki je zasnovana tako, da izpolnjuje posebne potrebe vsakega pacienta in s tem podpira učinkovitost njegovega procesa rehabilitacije. Zrcalna terapija je ključno orodje na področjih kot sta možganska kap in obvladovanje bolečine (npr. po operaciji ali amputaciji), saj aktivira živčne poti, ki so odgovorne za gibanje in občutke. Ta metoda z lažjim zaznavanjem funkcionalnosti v prizadetih področij v možganih pospeši zdravljenje in bistveno izboljša rezultate.

Prednosti zrcalne terapije v virtualnem okolju

CUREO ponuja zelo dober način pomoči hemiplegikom z virtualno zrcalno terapijo. Potopitev v virtualni svet prek avatarja doseže dodaten pozitiven učinek. Poleg tega se lahko bolnik v virtualnem svetu prosto giblje in gleda povsod, ne da bi ga pri tem omejevalo pravo ogledalo. Zrcalno terapijo je mogoče vklopiti in uporabljati v vseh modulih in igrah s pritiskom na gumb brez večjega napora, kar za terapevta pomeni ogromen prihranek časa.

Preizkusite ga sami

Vabimo vas, da si ogledate videoposnetek, v katerem prikazujemo uporabo zrcalne terapije v sistemu CUREO. Izkusite iz prve roke, kako se VR uporablja za napredek v zdravstvu in izboljšanje terapevtskih rezultatov. Vabimo vas, da preizkusite učinke terapije CUREO, ki so posebej izraziti po možganski kapi. Za prikaz v živo in testiranje sistema nas kontaktirajte prek info@intercet-med.si.Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh