Tehnologija

Brezžično mobilen

CUREO® omogoča mobilno rehabilitacijo in očala pacienta brezžično poveže s terapevtovo krmilno tablico.

S pomočjo te daljinske funkcije je mogoče zagotoviti terapijo brez stika. Terapija s sistemom CUREO je mobilna, na voljo kjerkoli in kadarkoli. Pogostost terapije ter sledenje terapiji se izdatno izboljšata.

Intuitivno upravljanje

Spričo minimalnih nastavitev in intuitivnega upravljanja je CUREO® orodje, ki ga dobro sprejmejo tako terapevti kot pacienti. Praktična namestitev tega terapevtskega sistema lahko izdatno zniža stroške v primerjavi z običajnimi intervencijami. Pristopi, zasnovani na navidezni resničnosti, so še posebej uspešna terapevtska alternativa v okoliščinah, ko ni na voljo nobene konvencionalne rehabilitacije.

1. O'Neil, O. et al. (2018)
2. Massetti, T. et al. (2018)

Igrifikacija

Veliko število igralcev je privedlo do tega, da so razvijalci iger razvili učinkovite tehnologije in interakcijske tehnike, ki prinašajo trajnejša in visoko motivirana doživetja. Znanja in izkušnje, ki so bili na področju igrifikacije pridobljeni v okviru industrije zabave, je mogoče zelo dobro uporabiti tudi za področje terapije.

Igra je pri človeku že od nekdaj imela pomembno vlogo pri usvajanju spretnosti. Otrok tekom odraščanja na igriv način spoznava okolico. Poganja ga radovednost. Ko je uspešen, doživi potrditev, in prek igre se nauči premikati svoje telo in se spoprijemati z izzivi okolja. Torej pri učenju obstaja naravna nagnjenost k zbiranju izkušenj in osvajanju spretnosti prek igrivih izzivov.

Doživeti terapijo na igriv način

To osnovno funkcijo, ki se ohrani tudi v odraslosti in starosti, uporabimo za to, da ljudi motiviramo za vnovično osvojitev spretnosti. Tak pristop je veliko bolj učinkovit kot zgolj na nuji temelječa terapevtska situacija, saj na stanje človeka zelo dobro vpliva tudi na nevrokemični ravni. Obstajajo na primer študije, ki kažejo, da se pri igri poviša tudi raven dopamina in serotonina in da igrivo učenje ugodno vpliva tudi na utrditev naučenega. 

Igrifikacija za paciente s Parkinsonovo boleznijo

Na igri temelječe terapevtske metode imajo na področju rehabilitacije veliko uspeha. Igriva narava terapije še posebej dobro vpliva na sodelovanje in motivacijo pacientov s Parkinsonovo boleznijo. Obstaja tudi študija, ki kaže, da je motorična vadba zgornjih okončin pri pacientih po možganski kapi učinkovitejša, če se izvaja kot terapija, temelječa na igri.

Naši terapevtski moduli z navidezno resničnostjo omogočajo igriv način, pri katerem so za okrevanje pomembni sklopi gibov vključeni v "igrice". Za spodbujanje specifičnih gibov rok se na primer z drevesa obira sadje in shranjuje v košaro. Igriva terapija prinese večjo motivacijo, veliko ponovitev in hitrejše okrevanje.

1. Kuhn, S. et al. (2014)
2. Kuhn, S. et al. (2011)
3. Lorenz, R. C. et al. (2015)
4. Chen, W. et al. (2020)
5. Karamians, R. et al. (2020)

Modularen

Za programiranje maksimalno prilagodljivega sistema uporabljamo modularno razvojno okolje. Tako je mogoče, ko to zahtevajo potrebe pacienta, v procesu razvoja iterativno dodajati in prilagajati nove funkcionalnosti.

Ker potrebe pacientov niso statične, ampak se lahko tekom obravnave dinamično spreminjajo, mora biti ustrezno fleksibilno tudi programiranje. To terja agilno programiranje in modularen sistem, pri čemer je treba zadovoljiti tudi tehnološke potrebe.

Prilagodljiv specifičnim ciljem

Drug vidik našega modularnega programiranja je, da nudimo vmesniško odprt sistem. Novo strojno opremo in nove funkcionalnosti, na primer eye-tracking ali dodatne telesne biosenzorje, je mogoče enostavno integrirati v obstoječi, biomehanični telesni model pacienta.

Ena od študij pravi, da okolja navidezne resničnosti paciente vključijo in motivirajo bolj kot terapije v navadnih okoljih. Večja udeležba na prilagodljivih igrivih vajah poleg tega vodi do izboljšane terapevtske izkušnje.

Programska oprema CUREO® je izražena v različnih modulih, ki gradijo drug na drugem, so razširljivi in naslavljajo specifične cilje rehabilitacije. Posamezne terapevtske sklope in igralne aplikacije na različnih stopnjah zmožnosti je mogoče fleksibilno in pacientom ustrezno kombinirati.

1. Maggio, M. G. et al. (2019)
2. Dascal, J. et al. (2017)


Majhna latenca

Uporabniki običajnih sistemov za navidezno resničnost se pogosto pritožujejo nad slabim počutjem in potovalno slabostjo. Razlog so tehnološke pomanjkljivosti pa tudi pomanjkanje medicinskih izkušenj na strani razvijalcev.

Pri tehničnem razvoju sistema CUREO® so se upoštevale predvsem nevrofiziološke osnove pacientov in tako je bil ustvarjen sistem z izjemno majhno latenco (časovnim zamikom) med zaznavanjem in gibom.

Z  majhno latenco do večje motivacije

CUREO® je za imerzivno izkušnjo brez vrtoglavice optimiziral tako sledenje gibanju kot prikaz. Tako so gibi roke ali glave preneseni neposredno v navidezno dogajanje.

Dodatna prednost je edinstvena hitrost povratne informacije pacientu. Programska oprema CUREO® tako nudi visoko učinkovit sistem povratnih informacij za stimulacije, pri katerih je čas ključnega pomena.

Številne študije omenjajo velik pomen točne povratne informacije pri vajah v navidezni resničnosti. Upoštevanje latence pri takih povratnih informacijah je torej za uspešnost terapije velikega pomena. Majhna latenca poveča sodelovanje in motivacijo pacientov.

1. Zimmerli, L. et al. (2013)
2. Cooper, N. et al. (2018)
3. Waltemate, T. et al. (2015)


Avatar

Avatar temelji na biomehaničnem gibalnem modelu, ki se mu sledi v realnem času.

Uporaba avatarja v okolju navidezne resničnosti je bila predmet raziskav za številne namene uporabe, vključno z gibalno rehabilitacijo in nevroregulacijo.

Ugotovljeno je bilo, da lahko slika avatarja motorični sistem pripravi za optimalen odziv, pri čemer se uporablja preizkušen pristop zrcalne terapije. Poročila pravijo, da avatarji izboljšajo dosežke in angažiranost pacienta.

1. Lopez, C. E., & Tucker, C. S. (2017)
2. Karamians, R. et al. (2020)

*Celotne reference najdete tukaj.

Kontaktiraj nas

Pišite nam

Kontaktirajte nas preko spodnjega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili. Polja označena z * so obvezna!

Intercet d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Nazaj na vrh