Terapija z virtualno resničnostjo zazna in nagradi vsak pacientov napredek

Terapija z virtualno resničnostjo zazna in nagradi vsak pacientov napredek

18.04.2023

CUREO v univerzitetni bolnišnici Benedictus Feldafing v Münchnu

CUREO je v bolnišnici Benedictus Krankenhaus Feldafing (krajše: BKF) v Münchnu v uporabi predvsem na področju rehabilitacijske medicine v nevrologiji. Uporabljajo ga predvsem v okviru fizikalne in delovne terapije ter govorne terapije, in sicer za paciente po možganski kapi, s cerebralno paralizo ali mišično-skeletnimi okvarami.

Prosili smo jih, naj nam opišejo svojo izkušnjo s sistemom.

Koristi za paciente

Inovativni sistem za terapijo z navidezno resničnostjo (VR) je sestavljen iz očal za navidezno resničnost in izpiljene programske opreme. Vadbene enote so modularne. Pacienti se z očali preselijo v okolje virtualne resničnosti, v katerem igrivo izvajajo kognitivne in senzomotorične rehabilitacijske vaje. Spodbujamo lahko motorične spretnosti zgornjih okončin in trupa, ne glede na to, ali neposredno ležijo/sedijo v bolniški postelji, so v terapevtskih sobah ali na invalidskem vozičku.

Izjemna prilagodljivost trenutnim sposobnostim

Terapevtski sistem ponuja šest modulov, ki jih je mogoče fleksibilno in kontinuirano prilagajati glede težavnosti. Izberete jih lahko glede na pacientove sposobnosti in potrebe. Če pacient na primer lahko premika le glavo, "Active" modul ponuja primerne vaje, pri katerih predmete spremlja le s pogledom ali očmi. V igri "Taiko" se lahko na primer lokacija bobnov v okviru treninga amplitude prilagodi bolnikovemu obsegu gibanja. Poleg tega je mogoče večini modulov dodati dodatne funkcije, kot je zrcalni način, in tako ustvariti dodatno kognitivno in motorično spodbudo. Med vajami se lahko izvajajo enote modula "Relax" tako za počitek kot za vzdrževanje in povečanje terapevtske sposobnosti. Na ta način je mogoče obravnavati in uresničevati različne terapevtske cilje.

Medsektorska uporabnost

Terapevtski sistem se uporablja na primer pri možganski kapi, cerebralni paralizi, poškodbah hrbtenjače, kraniocerebralnih poškodbah, mišično-skeletnih boleznih, nevropatijah (Guillain-Barréjev sindrom, PNP), nevrodegenerativnih boleznih (npr. multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, ALS) itd. Predvsem medsektorska uporabnost in koristne funkcije, kot je zrcalna terapija, olajšajo in optimizirajo terapijo. Trenutno se za to usposabljajo terapevti iz fizioterapije, delovne terapije in logopedije. Motivirajo pa jih tudi povratne informacije pacientov, ki so izjemno pozitivne.

O bolnišnici Benedictus Hospital Feldafing

BKF je akademska in zelo cenjena učna bolnišnica Tehnične univerze v Münchnu. Njihov fokus je zdravljenje na področju akutne in rehabilitacijske medicine v nevrologiji, geriatriji in ortopediji, imajo pa tudi odličen center za bolečine.

Predstavitev sistema v živo

V kolikor bi želeli predstavitev sistema v živo – pri vas, preko spleta ali na sedežu našega podjetja, nas kontaktirajte na info@intercet-med.si, da skupaj najdemo možen termin.

Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh