Terapija VR skozi oči fizioterapevta

V naših člankih smo vam že predstavili prof. dr Hauptmanna, glavnega zdravnika specialistične klinike za motnje gibanja in Parkinsonovo bolezen na nevrološkem centru klinike Segeberger, in prof. dr Haubricha, nevrologa in vodjo nevrološke prakse v Düsseldorfu. Spregovorila sta o tem, kakšne prednosti vidita v terapiji z navidezno resničnostjo. V našem najnovejšem videoposnetku pa svoj pogled prispeva fizioterapevtka Jule Ecke, prav tako iz klinike Segeberger.

Trening zgornjih okončin pri Parkinsovi bolezni

Gospa Ecke trenutno dela v dnevni kliniki, podprti s telemedicino, in s sistemom CUREO obravnava predvsem bolnike s Parkinsonovo boleznijo. Za te paciente so razvili program skupinske terapije, pri kateri se osredotočajo predvsem na zgornje okončine, torej trening za roke in dlani. Pacienti na terapijo prihajajo dvakrat na teden, vse vaje pa izvajajo stoje. “Blagodejne razlike glede na klasične oblike terapije so tudi te, da dobijo pacienti drugačen impulz za terapije. V virtualnem svetu gredo s Cureom tako lahko na plažo, gore ali v gozd, česar sicer ne počnejo vsak dan, in se tam tudi malo odklopijo,” opisuje Eckejeva svoje izkušnje z VR terapijo. To poveča tudi motivacijo pacientov.

Mali gibi za velike uspehe

Celoten program CUREO je zasnovan tako, da paciente spodbuja k napredku. “Všeč mi je, da so tudi v realnosti manjši gibi dobro predstavljeni v virtualnem svetu. Tako imajo pacienti hitreje občutek uspeha, zato so tudi boljše motivirani. Če je gib v dejanskem svetu majhen, je v Cureu prikazan kot velik,” nadaljuje Eckejeva in poudarja, da so z intenzivno Cureo terapijo njihovi rezultati lahko zelo uspešni.

Hitro usposabljanje in vključevanje pacientov

V testiranje Curea se je vključil širši tim klinike, tako ergo- kot fizioterapevti in neuroterapevti. Cureo so testirali tudi vodilni v kliniki. Fizioterapevtka Jule Ecke opisuje proces vpeljave terapije s Cureom v kliniko: “Proces usposabljanja je šel zelo hitro in gladko. Na začetku smo predstavitev sistema imeli celo prek spleta, potem pa je k nam prišla ekipa Curea in smo dva dni skupaj preizkušali naprave, kar je bila za nas odlična izkušnja. Takoj pa smo začeli tudi s testiranji na pacientih, in zelo hitro smo se odločili, da uvedemo Cureo na kliniki. Izbrali smo paciente, za katere smo menili, da je Cureo terapija lahko najbolj učinkovita, tako da smo zgradili svojo testno bazo.”

Več o tem in tudi, kako na kliniki Cureo uporabljajo za delovno terapijo, pa v videu:Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh