Visoka sprejemljivost terapije z navidezno resničnostjo s sistemom CUREO® v motorično-nevrološki reh...

Visoka sprejemljivost terapije z navidezno resničnostjo s sistemom CUREO® v motorično-nevrološki rehabilitaciji

14.06.2022

V zadnjih 18 mesecih smo imeli možnost zbirati in ocenjevati izkušnje pacientov in terapevtov z našim sistemom za terapijo z navidezno resničnostjo CUREO®. V več kot 300 terapevtskih vadbah je 95% pacientov izjavilo, da bodo terapijo s pomočjo sistema CUREO® ponovili. Poleg tega so terapevti v 93% terapevtskih vadb izpostavili večjo motivacijo pacientov za terapijo. 

Za podjetje CUREosity sta pri razvoju sistema CUREO® v središču pozornosti pacient in terapevt. Zato je podjetje terapevtom na terapevtski kliniki Saint Mauritius (STMTK) v Meerbuschu razdelilo vprašalnike s prošnjo, da jih izpolnijo med ali po terapiji s pomočjo sistema CUREO®. Izpolnjenih je bilo več kot 300 vprašalnikov, ki so jih ovrednotili v podjetju.

O terapevtski kliniki Saint Mauritius

STMTK je specializirana klinika za nevrološko rehabilitacijo. Glavna diagnoza, ki so jo najpogosteje zdravili s sistemom CUREO® je možganska kap, in sicer v približno 80%. Poleg tega so s sistemom CUREO® zdravili še paciente s PNP/CIP/GBS, boleznijo hrbtenjače, post-covidom, multiplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, paraplegijo in travmatsko poškodbo možganov (Tabela).

V Nemčiji je večina pacientov z možgansko kapjo starejših od 60 let, kar se odraža v starostnih skupinah za zdravljenje na kliniki STMTK. Torej pri zdravljenju s sistemom CUREO® je bilo 25,5% pacientov starih od 26 do 60 let, 74,2% pacientov pa je bilo starejših od 60 let (Slika 1). Razmerje med ženskami in moškimi je bilo podobno (Slika 1).

Pozitivni rezultati študije z navidezno resničnostjo (VR)

Posebej pogosti so bili sledenje rok, raziskovanje leve in desne strani, bilateralnost, koordinacija rok in dlani ter kognitivne sposobnosti, kot sta koncentracija in spomin.

Pacienta smo po terapiji vprašali, ali bi jo želel ponoviti, na kar je 95% pacientov odgovorilo z "da". Terapevti so lahko dodatno potrdili, da se je pri 93% pacientih povečala motivacija zaradi terapije z navidezno resničnostjo s sistemom CUREO® (Slika 2).

Izogib potovalni slabosti 

Poleg tega je pri terapiji z navidezno resničnostjo pomembno, da pacienti med terapijo ne občutijo nobenega nelagodja. Zato smo jih vprašali: 'Ali ste med zdravljenjem s sistemom CUREO® imeli kakršnekoli neželene učinke (npr. vrtoglavico, slabost, glavobol)?'. Nihče od pacientov se ni pritoževal nad potovalno slabostjo, kar potrjuje našo odločitev, da nadaljujemo z razvojem sistema CUREO® z zelo majhno latenco. Preberi več v članku.

Na splošno je bilo 95% pacientov, zdravljenih s sistemom CUREO®, popolnoma brez stranskih učinkov (Slika 3).

Le nekaj pacientov se je med terapijo ali po njej pritoževala zaradi tesnobe, glavobola ali bolečin v vratu, ki jih je večinoma povzročala teža VR očal. Glede na povprečno starost več kot 61 let in resnost zdravljenih bolezni je podjetje zadovoljno z majhnim številom stranskih učinkov, ki jih povzroča VR terapija. Poleg tega so bili vsi neželeni učinki reverzibilni v kratkem času po prenehanju uporabe VR očal.

Rezultati kažejo, da je terapija s sistemom CUREO® lahko zelo motivirajoča za paciente z nevrološkimi obolenji in tako predstavlja dragoceno metodo zdravljenja. Poleg tega rezultati spodbujajo podjetje CUREosity k nadaljnjemu razvoju sistema CUREO® in k oblikovanju dodatnih metod, ki trajnostno izboljšujejo oskrbo pacientov.

Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh