Skupaj segamo po zvezdah
Skupaj segamo po zvezdah
Vesoljska tehnologija in zemeljske inovacije pomagajo izboljšati zdravstveno oskrbo.
Inštitut za robotiko in mehatroniko Nemškega letalskega in vesoljskega centra (DLR) in CUREosity sta se ponovno srečala, potem ko je prvo srečanje potekalo že maja v Oberpfaffenhofnu. Cilj je bil izmenjava idej o potencialnih projektih in razvoj novih rešitev za izboljšanje zdravstvene oskrbe bolnikov.

Maja 2022 sta generalni direktor Thomas Saur in naš vodja prodaje Marcel Goldstein obiskala Inštitut za robotiko in mehatroniko v Oberpfaffenhofnu na Bavarskem. Ekipa Inštituta za robotiko in mehatroniko jima je predstavila svoje impresivne rešitve in prototipe iz projekta VVITA. Posledično je sestanek odprl nove možnosti sodelovanja v prihodnosti.

Cureosity je imel priložnost spoznati Dr.-Ing. Christiana Nißlerja in Markusa Nowaka, znanstvenika z inštituta za robotiko in mehatroniko. Robert Klarner (koordinator za prenos tehnologij/poslovno sodelovanje na jugu) pa se jim je pridružil prek video klica. V zanimivi praktični delavnici so izmenjali ideje o trenutnih projektih in preizkusili najnovejša odkritja. Pogovarjali so se o tehničnem razvoju na področju umetne inteligence in robotike ter njuni uporabi na področju terapije.

Mimogrede: V prihodnosti Cureosity načrtuje udeležbo na več dogodkih v okviru mreže Space2Health. Tako so na primer 6. septembra v Bonnu sodelovali na INNOspace letni konferenci 2022. INNOspace in mreža Space2Health omogoča dostop do vesoljskega znanja drugim gospodarskim sektorjem, posebej za medicinske namene.

O DLR v Oberpfaffenhofnu

Kot sedež Nemškega vesoljskega centra (DLR) z največjim številom zaposlenih je Oberpfaffenhofen eno največjih raziskovalnih središč v Nemčiji. Streljaj izven Münchna se nahaja 13 znanstvenih ustanov in inštitutov. DLR trenutno zaposluje okoli 1800 ljudi. DLR Oberpfaffenhofen se med drugim osredotoča na sodelovanje v vesoljskih misijah, podnebne raziskave, opazovanje Zemlje, širitev navigacijskih sistemov in nadaljnji razvoj tehnologije robotike.

Center za robotiko in mehatroniko (RMC)

Center za robotiko in mehatroniko (RMC) v Oberpfaffenhofnu je eden največjih in najpomembnejših centrov za uporabno avtomatiko in robotiko. Leta 2016 je bila tu odprta nova in sodobna raziskovalna stavba za raziskave na področju robotike. Le-ta združuje tri inštitute, med njimi Inštitut za sistemsko dinamiko ter nadzorni inženiring ter Inštitut za robotiko in mehatroniko. Na ta način se odkrivajo nove tehnologije, ki se ne bodo uporabljale le v raziskavah in industriji, temveč naj bi dolgoročno olajšale tudi vsakdanje življenje vseh nas.

To, kar se laikom zdi kot iz znanstvenofantastičnega filma, se v DLR že uresničuje. Od avtonomnih električnih vozil do vlakov naslednje generacije, Marsovih roverjev za raziskovanje rdečega planeta, in humanoidnih robotov.

V raziskovalnem projektu (VITA) bodo inteligentni algoritmi sledili in ocenjevali mišične signale npr. bolnikov z amputacijami zgornjih okončin. Te signali bodo uporabljeni za omogočanje uporabe amputiranega dela telesa v virtualnem okolju, kar bo spodbudilo rehabilitacijo.

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh