CUREosity pojasnuje: Multipla Skleroza
CUREosity pojasnuje: Multipla Skleroza
Novi članek v seriji "CUREosity pojasnjuje" je posvečen multipli sklerozi (MS). V njem je želja prikazati, kaj se skriva za to boleznijo in kakšne možnosti zdravljenja so na voljo. Naš sistem za VR-terapijo CUREO se lahko uporablja tudi pri terapiji MS in pomaga ublažiti potek bolezni.

Kaj je multipla skleroza?

DEFINICIJA AVTOIMUNSKE BOLEZNI
Je bolezen, pri kateri imunski sistem deluje proti lastnim telesnim strukturam (npr. določenim vrstam celic ali organom). V telesu je veliko različnih struktur, kar lahko povzroči številne avtoimunske bolezni (npr. revmatizem, multiplo sklerozo in sladkorno bolezen tipa 1).

Multipla skleroza (MS) je avtoimunska bolezen centralnega živčnega sistema (CŽS), ki običajno napreduje v relapsih/recidivih. To pomeni, da se med relapsom razvijejo novi simptomi, stari simptomi pa se ponovijo ali poslabšajo. Relapse sproži akutno vnetno žarišče v CŽS, trajajo pa od 24 ur do več tednov. Med ponovnim zagonom pride do napada na zaščitno ovojnico živčnih celic in s tem do njene poškodbe (demielinizacija).

Zaščitna ovojnica ali mielin ima v našem živčnem sistemu dve funkciji: po eni strani ščiti osnovne živčne celice pred poškodbami, po drugi pa zagotavlja hiter in učinkovit prenos dražljajev. Če je torej zaščitna ovojnica poškodovana ali popolnoma izgubljena zaradi ponovitve bolezni, to vodi do številnih ponavljajočih se simptomov. Po relapsu bolezni se poškodovana zaščitna ovojnica okoli živčnih celic pogosto ponovno vzpostavi (remielinizacija), tako da lahko simptomi ponovno izginejo, vendar ne vedno popolnoma.

Multipla skleroza pa se lahko pojavi tudi progresivno (napredovanje bolezni) brez relapsov. V tem primeru se bolezensko stanje in simptomi postopoma slabšajo, čeprav lahko pride tudi do faz, ko se napredovanje bolezni začasno ustavi.

Simptomi multiple skleroze:

Pri multipli sklerozi se lahko med drugim pojavijo naslednji simptomi:

  • Senzorične motnje (na primer mravljinčenje v nogah),
  • Šibkost do paralize okončin,
  • Motnje hoje
  • Motnje pri praznjenju mehurja,
  • Spolna disfunkcija,
  • Motnje vida,
  • Trajna utrujenost in hitra izčrpanost (utrujenost),
  • Težave s koncentracijo,
  • Depresivno razpoloženje

Diagnoza multiple skleroze

Kot je bilo že predstavljeno, se multipla skleroza kaže s širokim spektrom simptomov, ki sprva otežujejo diagnozo multiple skleroze. Med diagnostičnim postopkom je treba najprej izključiti druge možne bolezni, da se lahko postavi jasna diagnoza.

Poleg simptomov so pri določanju diagnoze še posebej koristni slikanje z magnetno resonanco (MRI), analiza cerebrospinalne tekočine (CSF) in pregled prenosa impulzov z elektroencefalogramom (EEG).

Najprej je potreben pogovor o prejšnjih in trenutnih simptomih (anamneza). Če obstaja sum na multiplo sklerozo, se običajno opravi magnetna resonanca (MRI) kot slikovni postopek možganov in hrbtenjače. Zdravniki lahko tako najdejo stara in trenutna žarišča vnetij v možganih in hrbtenjači. Če ima bolnik stara in nova prepoznavna vnetna žarišča, je multipla skleroza zelo verjetna. Poleg tega še vedno obstaja možnost, da bolniku odvzamemo cerebrospinalno tekočino in jo testiramo na "specifične" znake (npr. protitelesa) multiple skleroze, vendar teh znakov v cerebrospinalni tekočini nima vsak bolnik z multiplo sklerozo. Drugi pogosto opravljeni test je EEG.

Kot je opisano zgoraj, poškodba zaščitne ovojnice okoli živčne celice povzroči moten prenos dražljajev. S pomočjo EEG lahko izmerimo hitrost živčne prevodnosti, ki je lahko zmanjšana pri multipli sklerozi, pa tudi pri drugih nevroloških boleznih. Po prvih preiskavah ni vedno mogoče razjasniti diagnoze, zato je pogosto treba počakati na drugo epizodo, da se postavi jasna diagnoza.

Zdravljenje MS

Zdravljenje multiple skleroze trenutno ni mogoče, vendar je umrljivost kot neposredna posledica multiple skleroze nizka. Bistvena je zgodnja diagnoza bolezni v kombinaciji z ustreznim zdravljenjem. Pozneje kot se začne zdravljenje po začetku bolezni, hujša je kasnejša stopnja invalidnosti. S terapijo, ki spremeni potek bolezni, poskušamo upočasniti napredovanje bolezni, akutne ponovitve bolezni pa ublažimo z dajanjem velikih odmerkov kortizonskih zdravil. V zadnjih letih je pri zdravljenju multiple skleroze vse pomembnejše zlasti zdravljenje s terapijo, ki spremeni potek bolezni. Cilj je vplivati na bolnikov imunski sistem tako, da se recidivi zmanjšajo ali popolnoma ustavijo. Pri tem je izbira ustreznega zdravljenja zelo odvisna od bolnika in jo je treba natančno prilagoditi bolniku. Žal tovrstno zdravljenje še ni mogoče pri vseh bolnikih z multiplo sklerozo.

Poleg tega se bolniku pomaga s simptomatsko terapijo, ki lahko vključuje fizioterapijo in delovno terapijo, pa tudi zdravila proti bolečinam, za izboljšanje mobilnosti, in psihiatrične simptome, kot je depresija.

VR terapija za MS s sistemom CUREO

KKot je opisano zgoraj, je zdravljenje MS, ki spreminja potek bolezni, podprto s simptomatskim zdravljenjem. Smernica "Diagnoza in terapija multiple skleroze" (registrska številka AWMF: 030/050) priporoča zlasti delovno in fizioterapijo za lajšanje spastičnosti, tremorja in motenj koordinacije gibanja. Kognitivne motnje in utrujenost je težje odpraviti, delno pa jih je mogoče izboljšati s treningom pozornosti in strukturirano dnevno rutino.

S sistemom CUREO podjetje CUREosity ponuja terapevtski sistem, ki zagotavlja dodano vrednost tudi pri terapiji bolnikov z multiplo sklerozo. Tako je mogoče gibalne sekvence vaditi in trenirati v različnih terapevtskih igrah. Tipične vaje iz delovne in fizioterapije so poustvarjene v virtualni resničnosti. Bolniki doživijo novo vrsto terapije, ki jih motivira in spodbuja. S sistemom CUREO je mogoče obravnavati tudi kognitivne motnje. Modul "cogni" omogoča vadbo kognitivnih nalog v virtualni resničnosti na igriv način. Z dihalnimi in sprostitvenimi vajami je mogoče preprečiti bolečine in izčrpanost. Posebej pozitivne izkušnje in uspehi pri VR terapiji pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov.

Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh