CUREosity pojasnjuje: nevroplastičnost
CUREosity pojasnjuje: nevroplastičnost
V tem članku želimo osvetliti pojem nevroplastičnost – kaj pomeni in kako CUREO sistem uporablja ta proces za podporo pacientom s kognitivnimi in motoričnimi okvarami med rehabilitacijo.

Nevroplastičnost je sposobnost možganov, da se nenehno spreminjajo in prilagajajo različnim dražljajem. Ta proces je sestavljen iz različnih biokemičnih in presnovnih procesov, ki nam omogočajo odzivanje na nove dražljaje in informacije ter gradnjo novih nevronskih povezav (sinaps). Če so živčne povezave poškodovane, na primer zaradi možganske kapi, se lahko v možganih ponovno vzpostavijo živčne poti, ki obidejo poškodovano območje.

V preteklosti so to sposobnost pripisovali le otrokom. Nedavne študije pa kažejo, da je nevroplastičnost vseživljenjski proces in da so možgani sposobni razvijati nove nevrone/možganske celice (nevrogeneza) ter spreminjati strukturo možganov tudi v odrasli dobi. Učenje veščin, izboljšanje spomina ter spreminjanje navad in vedenjskih vzorcev so zato vedno mogoči.

Ob rojstvu obstaja le razmeroma malo sinaps, ki predstavljajo povezave med živčnimi celicami. Povezanost se povečuje z učenjem veščin in pridobivanjem izkušenj. Bolj ko se povezava aktivno uporablja, močnejša je sinapsa. Prav tako lahko povezave oslabijo in popolnoma izginejo, če jih ne uporabljate. Izkušnje in različne spretnosti so pozabljene.

Kemični in molekularni procesi, na katerih temelji nevroplastičnost, so zelo zapleteni. Zaradi njih se neaktivne povezave v možganih s stimulacijo ponovno aktivirajo, vzpostavijo se nove povezave in popravijo celo delno poškodovani deli živčne celice (zlasti aksoni, živčni projektorji).

Vsako gibanje se začne v možganih. Ustvarijo se nevronski vzorci, ki omogočajo izvajanje preprostih nalog, kot so hoja, prepoznavanje predmetov ter načrtovanje in izvajanje dejanj. Če so živci poškodovani, npr. zaradi nesreče ali možganske kapi, je lahko posledica paraliza ali izguba zaznavanja delov telesa. Običajni način dostopa do nevronskih vzorcev je uničen in ni več na voljo.

Podjetje CUREosity uporablja potencial nevroplastičnosti, da bi pacientom pomagali povrniti sposobnosti in tako izboljšali kvaliteto njihovega življenja. S svojim inovativnim pristopom in terapevtskim sistemom CUREO združujejo trening nevroplastičnosti z motivirajočimi in igrivimi elementi, da se lahko oblikujejo nove poti in vzorci. Gibi, ki dolgo časa niso bili mogoči, se lahko nenadoma ponovno izvajajo. Ta napredek se pogosto zgodi, ne da bi se ga pacienti takoj zavedali, saj jih virtualna resničnost odvrne in se osredotočijo predvsem na module.

Terapija s sistemom CUREO pacientom omogoča, da večkrat doživijo presenetljive uspehe, in tako prispeva k motivaciji in večji uspešnosti učenja, kar posledično podpira procese nevroplastičnosti.

Povezane novice

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh